Appell ved Per Lønning


Ordakrobatikk og krumspring

For tredje gang på 60 år har jeg gått i demonstrasjon gjennom Oslo sentrum. Hver gang gjaldt det – utrolig nok – det samme: Ordets troverdighet , et samfunns sannferdighet. Som student: kontra kuppet i Praha. Demokratiet skutt i senk av navnebedraget: folkedemokrati.   

Andre gangen som biskop. Da var frihet og selvbestemmelse ordene de trickset med. Var kanhende hovedpersonen, fosteret, selv fri til å velge: eget liv / egen død? Og: fikk moren, fristet av makthavernes frihets-agn – ofte med bifall fra usolidariske elskere og bestemødre – stor klatt selvbestemmelse å rutte med ?

Tredje gang: 12. april 2008. Nå er ekteskapet salgsvaren. NEI til en samlet sivilisasjons-historie! Meg møter det "kjønnsnøytrale ekteskap" ikke minst som statens Nei til det som jeg selv høyt og hellig, med norsk lov i hende, forpliktet meg til foran alteret for 57 år siden.

En fjerde utfordring vil melde seg når ordakrobatene drar sluttkonsekvensen av det de kaller "Menneskerettigheter". Så lenge det ikke er åpnet for tre- og firkantekteskaper, vil vår største erotiske minoritet, de bifile, fortsatt være det som kalles "diskriminert". Er det ikke bare et tidsspørsmål når inkonsekvensen vil revne? Jeg marsjerer gladelig videre så lenge gamle ben og ung overbevisning bærer. 

Det får våge seg om skrikhalsene rykker ut for å hindre at vi kommer til orde. Som vi alle hører, er toleransen ute og lufter seg. Egentlig burde jeg rette varm takk til dagens motdemonstranter, som så levende illustrerer hva toleranse betyr for forvalterne av dagens frisinn!

"New speech" – nyprat – ble avslørt av en berømt mellomkrigsforfatter i en skrekkens frem-tidsroman. Totalitære regimer seiler frem på en sky av språkforfalskning, rikelig til å lamme det meste av velprøvd og veløvd tankevirksomhet. Å manipulere ord = å amputere tanker = å sabotere verdifellesskapet i et samfunn.

 "Vi gleder oss over at kjærligheten og fornuften har vunnet over intoleransen og kunnskapsløsheten," skrev Dagsavisen på lederplass 15. mars, og slår fast at vi som tenker annerledes, "står med hodet i religiøs kvikksand". Hva inneholder dette annet enn en håndfull tidstypisk nyprat! Et overbevisende oppbud av kunnskap? Et slag for ekte toleranse? Milde måne!

Samme hyrdetoner fyller Aftenpostens leder samme dag, overskrift "En seier for kjærligheten." Pussig: 20 år tidligere var den store seier for kjærligheten (i de kretser Aftenposten helst ikke blandet seg med – dengang), å leve "papirløst" uten å ødelegge idyllen med noe så institusjonsgrått som et ekteskap. Papirløst var slagordet! I mellomtiden er språket på ny endevendt, og Aftenposten på kjøpet. Mitt kritiske motlegg ble sporenstreks feiet unna av debattredaksjonens fabrikerte masse-mail: Beklager, all plass opptatt ! 

Ikke ett innlegg fikk lov å pirke ved den svulstige lederen. Min utfordring kunne leses i en annen avis. To uker senere overrasket Aftenposten (av alle dager: 1. april) med generøs spalteplass – til hvem? Jo, til en redaksjonssupporter med besværinger over en han kalte "Høyremannen Per Lønning" som – "visstnok avvist av sitt angrepsmål Aftenposten" – i Vårt Land kastet seg "med all sin tyngde" inn i striden "med en argumentasjon som alle har hørt før."

"Hørt før?" Hørt, ja, men gjennomtenkt, enn si besvart? Kan kjernen være at våre argumenter ikke er uhørte lik de som til daglig fyller new-speakernes hage?

– Selv var jeg fast medarbeider i Aftenposten i bortimot 40 av mine 80 år, i den tid avisen var ukronet norgesmester i "old speech". En spade het en spade, og et ekteskap var et ekteskap. Og avisen omtalte stadig seg selv som leserens pålitelige grunnlag for egne meninger. Dengang.

Mine tilhørere, ha takk for tål – og for fortsatt ettertanke!

Per Lønning,
Biskop emeritus
 


Last ned
• 15 plakater i farger
 + 
26 plakater i svart/hvitt 
Skriv dem ut og heng dem opp i nærmiljøet ditt!
Bønnemanual for ekteskapet - med mange ressurser.Løpeseddel som ble brukt under aksjonsuka i Oslo 9.-15. april 2008. Bestill den nederst på denne siden.

Innholdsrik og informativ løpeseddel. Bestill den nederst på siden eller last den ned her.Print ut oppropet eller skriv under på internett innen 10. mai 2008.
Les eller last ned dette
4 siders informative bladet.


Ressurser